Tippek és tanácsok az őszi gyümölcsfa ültetéshez

Tippek és tanácsok az őszi gyümölcsfa ültetéshez

Megkezdődött az őszi gyümölcsfa ültetési időszak. Az októberi és novemberi időszak még ideális a kerti ültető munkákhoz. A fagyok még nem álltak be, de a betakarítás már megtörtént. Lehet előkészíteni a kertet a következő tavaszra, és ehhez elültetni a gyümölcsfákat, bogyós gyümölcsöket, szőlőoltványokat.

A kerti munkák tehát nem állnak meg az őszi szürettel, de miket és hogyan ültessünk el ősszel? Ebben segít most a Zöldövezet Kft. cikke.

Az őszi ültetés előtti teendők

Amit még az ültetés előtt tanácsos átgondolni, hogy milyen típusú gyümölcsöket szeretünk, ezeknek mennyi a termőre fordulási ideje, és mekkora a helyigényük. A válogatásnál szempont lehet, hogy szeretnénk-e csaknem egész évben friss, zamatos, saját termesztésű, vitaminban gazdag gyümölcsöket fogyasztani. Ekkor a fajták érési időpontja alapján gondolkodhatunk a tavasszal-kora nyáron (eper, cseresznye), nyár derekán (barack, meggy), és ősszel (körte, szőlő, szilva) termő típusok között.

Ezek után azt kell átgondolnunk, hogy nekünk, mint kerttulajdonosnak, gazdának mekkora területünk áll rendelkezésre. Az egyes fatípusok eltérő méretre (magasság, lombkorona méret) nőnek meg kifejlett állapotukra, erről érdemes előzőleg tájékozódni a vásárlásnál. Gazdaboltunkban kollégáink szívesen adnak erről is felvilágosítás.

Itt most csak a teljesség igénye nélkül néhány fatípus:

 • Magas fák, mint a dió, gesztenye stb. területigénye 60-70 m2, termőre fordulása 6-14 (!) év is lehet.
 • Közepes méretű fák, mint az alma vagy a kajszi már kisebb helyen is elfér. Területigénye így 30-40 m2, az 5. évtől már várhatjuk is a finom gyümölcseit!
 • Törpe fák, ezek a legalacsonyabbak, helyigényük is így kisebb, 10-12 m2. Termőre fordulásuk 1-2 év.

Van néhány bevált fa- (alma, őszibarack, meggy, kajszi) és fajtatípus. Ezeket valamennyien jól ismerjük, és ha kezdő kertészek vagyunk, érdemes is ezekkel próbálkozni először (Magyar Kajszi, az összes Ceglédi-féle kajszi, Idared, Golden Delicious).

Megszívlelendő tanács továbbá a kiválasztásnál, hogy az oltványok és gyümölcsfa csemeték minden esetben egészségesek, és sérülésmentesek legyenek. Továbbá fontos, hogy ne legyenek kiszáradva, ez a ráncos, szikkadt kéregről ismerhető fel törzsön, ágon egyaránt.

Nálunk a Zöldövezet Kft. Gazdabolt faiskolájában kiemelten figyelünk a facsemeték minőségére, megóvására!

Gyümölcsfák ültetése

Ha már megvan a megfelelő facsemete, maga a gyümölcsfa ültetés nem ördöngösség, csak egy-két dologra kell odafigyelni.

Mindenekelőtt a hazaszállítás becsomagolva történjen, különösen a gyökereket óvjuk (zsákba burkolva, vagy fóliába) ezzel is védjük a növényt. Ezt követően egy napra vízzel telt vödörbe kell rakni, másnap pedig kiültethető. Ha ez utóbbira azonnal nincs lehetőség, célszerű nyirkos, szélvédett helyre betenni, pl. pincébe.

Az ültetést minél előbb kezdjük meg, mert a gyökérzet nagyon érzékeny, különösen a fagyra. Így tehát a 0 C fok beálltáig szabadon ültethetünk, utána viszont már semmiképpen.

Ássuk ki a gödröt és mielőtt belehelyeznék a fát, vágjuk vissza a gyökereit (csak a vastagabbakat, a vékonyakat ne bántsuk). Ha betemettük a fa gyökerét, alaposan tapossuk meg a földet a tövénél, majd locsoljuk meg. Végül a földet a környező talajszintig töltsük fel.

Agyagos föld esetén nagyobb gödröt ássunk a fának és talajlazítóval vagy tőzeggel keverjük össze a földet, amivel majd betemetjük.

Trágyázhatunk is, de ekkor arra kell figyelni, hogy a gyökérzet és a trágya közvetlenül ne érintkezzen!

Ültetés utáni tudnivalók

Ha elültettük a facsemeténket, nem marad más, mint hogy a csemeték tövét fel kell kupacolni, ami a kiszáradástól és az elfagyástól nyújt védelmet. Ha szárazabb az idő, utána is még kétszer-háromszor megöntözhetjük. Karózni is lehet, de csak a gyenge törzsűeket kell, az erősebbek már így is megállnak. Metszeni ilyenkor nem kell, azt majd csak a tavasz beálltával kezd elkezdeni.

Most hogy mindent tudunk az őszi facsemete ültetésről, gyakorlatilag alkalmazhatjuk mindezeket további magas törzsű és bokor bogyós gyümölcsök, vagy szőlőoltványok esetén is.

Jó hír, hogy mindezek meg is vásárolhatóak üzletünkben.

Ízelítőül néhány fajta és típus, melyek már elérhetőek a Zöldövezet Kft. Gazdaboltjában:

Gyümölcsfák

 • Alma: Idared, Golden Delicious, Granny Smith, Jonathan, Tenroy, Sárga szépvirágű alma
 • Birs: Konstantinápoly, Bereczki bőtermő
 • Cseresznye: Disznódi fűszeres, Gyöngyösi szív, Katalin
 • Kajszibarack: Bergeron, Budapest, Ceglédi arany, Ceglédi kedves, Ceglédi óriás, Ceglédi zamatos, Gönci magyar kajszi, Magyar kajszi
 • Körte: Bosc kobak, Conference,Vilmos, Piros vilmos, Packham’s Triumph, Piros clapp
 • Szilva: Cacanska Lepotica, Stanley
 • Meggy: Kántorjánosi, Újfehértói fürtös
 • Naspoja: Holland óriás, Nottingham
 • Őszibarack: Bounty, Early Redhaven, Redhaven, Incrocio pieri, Suncrest

Magas törzsű és bokor bogyós gyümölcsök

 • Egres: Pallagi óriás, Invicta, Rokula
 • Ribizli: Fertődi, Rovada, Jonkheer van Tets
 • Josta
 • Szeder: Thornfree, Dirksen
 • Málna: Fertődi zamatos, Tulameen, Malling exploit

Szőlőoltványok

 • Fehér Csemege: Éva, Csabagyöngye, Viktória, Szőlőskertek, Palatina, Fehér chassalas, Pannónia kincse, Pölöske muskotály, Teréz
 • Piros Csemege: Cardinál, Esther, Néró, Piros chasselas, Hamburgi muskotály, Moldova
 • Magnélküli: Kismis moldvaszkij
 • Fehérbor: Irsai olivér, Tramini, Ottonei muskotály, Cserszegi fűszeres, Bianca, Olaszrizling
 • Vörösbor: Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Othello

További információért forduljon hozzánk bizalommal! Kollégáink további felvilágosítást adnak üzletünkben, és segítenek a választásban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük