Őszi munkálatok a kertben

őszi munkák a kertben

Noha a nyár véget ért, de a kerti munkák ezzel nem fejeződtek be. Sőt! Most jön csak igazán a java! Aki tavasszal jól előkészített talajt, nyárra pedig bőséges termést adó kertet szeretne, most még egy sor feladatot meg kell tennie.

Az őszi kerti munkák fontosságát nem kell egy profi kertésznek magyarázni. Felkészítjük a földet és a kertet, hogy a kemény téli fagyokat átvészelje, és tavasszal újra termőre fordulhasson.

Másrészt az őszi kertészkedés kiváló alkalom arra is, hogy egy kicsit friss levegőn legyünk, mozogjunk. A legfőbb őszi teendők elvégzése közben pedig kigondolhatjuk, mit csináljunk jövőre másként, mint ahogy idén volt. Egyfajta újratervezési idő, amikor kitaláljuk, milyen újításokat szeretnénk megvalósítani későbbiekben a kertünkben.

Az év ezen időszakában nagyon sok munka vár ránk. Ősszel kell elvégeznünk a kert rendbetételét, virághagymákat kell elültetni, évelőket szétültetni, új ágyásokat ásni, stb. A talaj még ilyenkor jól megmunkálható, az időjárás is lehet napos és kegyes hozzánk.

Akkor lássuk, mik is ezek a főbb őszi kerti munkák, amiket a téli fagyok beállta előtt tanácsos elvégezni. Ebben segíti most a Zöldövezet Kft. cikke.

Kertrendezés

1. szint: kezdjük a virágágyásokkal
Amennyiben van virágoskertünk, érdemes az őszi kerti munkákat azzal kezdeni. Az egynyári virágokat el kell távolítani az ágyásokból. Az évelőket vágjuk vissza, hogy a fagy ne tegyen kárt bennük. A rózsákat homokkal takarjuk be szintén ebből a célból.

2. szint: folytassuk a kert örökzöldjeivel és fűféléivel
Mielőtt leesne az első hó, a fűféléket érdemes tövig visszanyírni, az örökzöldeket (pl. tuja) formára nyírni. Ellenkező esetben a sűrű hó súlya alatt ezeknek a növényfélék levelei, ágai összenyomódnának, eldeformálódnának. Ehhez szerezzük be a szükséges kerti gépeket, sövényvágókat, gyepvágókat. Ha azt szeretnénk, hogy tavasszal szép, sűrű és zöld pázsitunk legyen, most kell a gyep táplálásáról is gondoskodni. Szerezzünk be kifejezetten gyepgondozásra ajánlott, jó minőségű trágyát és ezzel trágyázzuk meg a földet még egyszer utoljára. Ajánlott az apró, érett szarvasmarhatrágya, a dúsított komposzt, illetve a gombakomposzt is.
Ez az időszak a legalkalmasabb az új növények és fák, cserjék ültetésére. Ügyeljünk arra, hogy ekkor csak földlabdás növényeket ültessünk, máskülönben a téli fagy kárt tehet bennük.

3. szint: szikla- és egyéb speciális kertjeinket nyírjuk meg.

4. szint: következhet a veteményeskert
A díszkert után az igazán nagy munka a zöldségeskertben vár ránk. Eddigre már az utolsó, akár későn termő növények is meghozták termésüket és megtörtént a betakarításuk, így következhet a kertrendezés. A legfontosabb, hogy a földet teljesen megtisztítsuk a gyomoktól, gazoktól, egyéb növényektől. Több lehetőségünk is kínálkozik erre: egyrészt felszedjük vagy lekaszáljuk és komposztba összegyűjtjük. A másik lehetőség, hogy a felásás során beleforgatjuk a földbe, és ezzel értékes zöldtrágyát képezünk a földünknek.
Néhány további praktikus tanács egyes növények esetén:

  • az áttelelő káposztafélékről szedjük le a sárga leveleket
  • · az eperágyásokat takarítsuk ki, a növény felső részét vágjuk le, csípjük le az elszáradt leveleket, rothadó szemeket, indákat
  • · gyümölcstermő bokrokat (pl. ribizli, egres) érdemes most megmetszeni
  • · ültessük szét a málna- és szederbokrok új hajtásait és tövükre tegyünk komposztot

Ásás

Ahogy a zöldségeket felszedtük és üresednek az ágyások, az októberi és novemberi időszak a legalkalmasabb, hogy felássuk a kertet. Arra kell törekednünk, hogy minél mélyebbre ássunk, és a trágya minél jobban bekeveredjen a föld alsóbb rétegeibe. Ha így teszünk, a csapadékvíz és a hasznos tápanyagok mélyebben bejutnak a földbe. A termőtalaj réteg vastagabb lesz, a talaj állapota jelentősen javul. A nagyobb földtömböket meghagyhatjuk az ásás után. A talajban lévő víz megfagy, tavasszal pedig kiolvad, ami a földet lazábbá, porhanyósabbá teszi. Természetesen jó minőségű kerti eszközeink ekkor is jó szolgálatot tesznek és megkönnyítik a munkát.

Ültetés

Az ültetés két fő időszaka a tavaszi, márciustól május közepéig tartó időszak, illetve az ősz elejei. Ez utóbbi szeptember közepétől egészen október végéig is eltarthat.
Ez az időszak kiválóan alkalmas az évelő növények ágyásainak átrendezésére, a virághagymák elültetésére, bokrok és „hagyományos” és gyümölcsfák telepítésére. Különösen ajánlott az évelő növényeket ekkor kiásni, a vastagabb töveket több kis darabra szétválasztani és így elültetni. Ha erre most ősszel kerítünk sort, a növény a téli pihenő földben könnyebben meg tud gyökeresedni és tavasszal új hajtásokat hozni.
Jó tudni, hogy ha a dughagymát is most ültetjük el, akkor egy hónappal korábban már beérik tavasszal. A telet jól bírják, kárt nem teszünk bennük ezzel. Ha már hagyma, akkor a fokhagyma se maradjon ki a sorból. Ezt is ekkor, vagy késő ősszel, de legkésőbb novemberben ültessük el.
Általános szabály, hogy bármit is ültetünk, plusz talajtakaróval vagy egyéb védelemmel lássuk el a növényeket a szél- és fagyveszély miatt.
Amit viszont ne ültessünk el az őszi munkák során: a magnólia, szabadgyökerű rózsa. Ezeket csakis tavasszal szabad telepíteni.

Komposztkészítés

őszi munkálatok a kertben

Az év ezen időszaka talán a legjobb arra, hogy „házilag” mi magunk is komposztot készítsünk a sok lehullott falevélből, növényi anyagból. Érdemes a kertben egy helyet kialakítani erre a célra, vagy komposztládát beszerezni. Ha a leveleket felaprítjuk, és adunk hozzá némi trágyát, valamint folyamatosan nedvesen tarjuk, a bomlási folyamat felgyorsul. A fekete nadály is segít a bomlási folyamat beindításában.
A jó komposzt javítja a talaj állagát, vízelvezető képességét. A föld új tápanyaghoz jut, erőre kap, amit aztán a következő évben meg is hálál. A saját kertben érlelt komposzton kívül faiskolákban is vásárolhatunk zsákos kiszerelésben jó minőségű komposztot. Gazdaboltunkban ezt is megtalálja minden kerttulajdonos.

Felkészülés a hidegre

A fagyosabb időre érzékeny növényeket, de még eszközeinket is fel kell készítenünk a hidegre. Az időjárásra érzékenyebb növények tövét jól be kell takarni, például egy réteg mulccsal. A lombhullató és örökzöld fák törzse körül érdemes egy keskeny sávot kialakítani.
Az öntözőberendezésünket sem kímélheti a hideg. Éppen ezért ezt is „fel kell készíteni”. Késő ősszel minden locsolótömlőt ki kell üríteni, a benne lévő vizet leengedni. A locsolóberendezés minden elemét ezután védett száraz helyen kell tárolnunk.


Reméljük, sokat tudtunk segíteni! Ha bármilyen kérdésük merül fel, forduljanak bizalommal üzletünk munkatársaihoz.

Szeretettel üdvözli Önt: a Zöldövezet Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük